menu

Wat kost het om een website te laten maken? | 2021 overzicht

Geschreven door: Dennis Adriaansen

Kostenoverzicht website laten maken

“Wat kost het om een website te laten maken?”. Deze vraag is bijna gelijk aan de vraag hoeveel een auto kost. Het antwoord hangt sterk af van de persoon die het vraag, van de vereisten van het project en voorkeuren van de opdrachtgever.. Welk merk mag het zijn? Hoeveel kilometers mogen er op de teller staan? Moet het een snelle auto zijn, of juist zuinig? 

Je ziet wat we bedoelen.

Toch zal de prijs van een website in 2021 je verbazen. Hieronder lees je eenvoudig hoeveel het kost om een nieuwe website te laten maken.Laten we beginnen met een startpunt. 

Wat is een redelijke prijs voor een website?

Is dat €500,- of moeten we denken aan €5000,-? Dit is een beetje een strikvraag, want beide opties zijn reëel. Voor een kant-en-klare website met minder dan 5 pagina’s zit je rond de €500,- wel goed. Wil je meer? Dan ga je hier al snel meer voor betalen. Laten we kijken wat het daadwerkelijk kost om een website te laten maken.

Kosten website laten maken

Als het gaat om de kosten van een website, kun je de zaken in twee brede categorieën onderverdelen:

Infrastructuur – dit zijn alle onderliggende zaken die uw website van stroom voorzien. Software, hosting, domeinnaam, enz.

Ontwerp en functionaliteit – dit zijn allemaal zaken waarmee je bezoekers zullen communiceren, zoals het ontwerp van de site en de functionaliteit ervan.

Daarnaast is er ook de vraag of je iemand wilt betalen om die dingen voor je te regelen, of dat je graag de doe-het-zelf-route wil bewandelen.

Laten we eerst de essentiële kosten van een website op een rijtje zetten. Vervolgens bespreken we wat het zou kunnen kosten als je het laat doen of zelf gaat proberen. 

Tot slot bekijken wat wat de kosten voor maatwerkoplossingen zijn en waarom je hiervoor zou kiezen.

Website laten maken: de backend

Een backend is een deel van de technische infrastructuur die nodig is om website en applicaties via het internet te serveren. Het backend deel staat bekend als het onzichtbare deel voor de eindgebruiker. In tegenstelling tot de frontend ziet een gemiddelde bezoekers vaak niets van een backend infrastructuur. 

De backend is dus vrij onbekend, maar het meest belangrijke deel van jouw nieuwe website.

En je raadt het al, de backend is mogelijk een hoge kostenpost als je een nieuwe website wil laten maken.

Kostenposten backend

Er zijn drie belangrijke kostenposten om rekening mee te houden bij het laten bouwen van een website:

  • Domeinnaam
  • Websitesoftware/contentbeheersysteem
  • Hosting

Laten we elk onderdeel apart bekijken.

1. Domeinnaam – ongeveer €10 per jaar

Een domeinnaam is het permanente adres van de website op het internet – het domeinnaam van deze website is workwithupper.nl.

Je koopt je domeinnaam bij een domeinregistrar. In Nederland zijn Hostnet, Versio, Transip en Yourhosting een aantal grote partijen.

De exacte kosten van een domeinnaam hangen af ​​van uw TLD, het deel dat na de naam komt, bijv. ".nl", ".com", enz. Een normaal ".nl"-domein kost je meestal €10. Je betaalt elk jaar hetzelfde bedrag om eigenaar te blijven van het gekozen domein. 

2. Websitesoftware (CMS) gratis of een maandelijks bedrag

Tegenwoordig wordt de overgrote meerderheid van websites niet helemaal opnieuw geprogrammeerd. In plaats daarvan gebruiken veel aanbieders kant-en-klare websitesoftware, een contentmanagementsysteem genoemd.

Meer dan 35% van alle websites op internet wordt bijvoorbeeld aangedreven door één enkel stuk software: WordPress. Ja - dat klinkt bizar, maar het platform is zo populair dat bijna iedereen hier automatisch voor kiest.

Behalve dat het superflexibel is, is WordPress ook gratis. Dit is dan ook de voornaamste reden waarom WordPress zo populair is. Het zorgt dat de kosten om een website te laten maken laag blijven. 

Dus als je WordPress gebruikt, hoef je geen cent te betalen voor de mogelijkheid om je website zelf aan te passen.

Kanttekening – we hebben het hier over de gratis open-source versie op WordPress.org, niet WordPress.com.

3. Hosting –  ongeveer €5,- euro per maand om te beginnen, maar snel meer bij hogere bezoekersaantallen

Wanneer je betaalt voor hosting, huur je in feite ruimte op een computer om je website van stroom te voorzien en beschikbaar te maken voor bezoekers over de hele wereld.

Als je kiest voor een website platform zoals Squarespace, Wix of Webnode, zijn de kosten van de hosting al in de prijs inbegrepen.

Als je echter door jezelf gehoste software zoals WordPress of een andere gratis contentbeheersystemen zoals CraftCMS of Umbraco, moet je een eigen hostingpakket aanschaffen om die software te installeren en te laten draaien.

Als je net begint, is goedkope hosting helemaal prima en kost het je niet meer dan €6,- euro per maand. 

Naarmate je groeit, moet je misschien meer betalen om de toename van het verkeer aan te kunnen - maar dat is een goed "probleem" om later mee te dealen.

Om alles op te sommen. De kosten van het domein zetten we op €10,- per jaar. Daarbij tellen we € 60,- voor de hosting op. Als je alles zelf regelt komen er geen extra kosten bij voor installatie. Laat je dit door iemand anders doen? Reken dan op een eenmalige kostenpost van €400,- euro.

Hoeveel kost een website ontwerp en “extra” functionaliteit

Als je eenmaal voor de bovenstaande dingen hebt betaald, heb je een werkende website... maar hij zal er niet uitzien of functioneren zoals je wilt... nog niet tenminste.

Laten we nu bekijken hoeveel je moet betalen om je eigen ontwerp en functionaliteit toe te voegen.

Ontwerp, indeling en gebruikersgemak

1. Thema/ontwerp van de website – Gratis tot €60+ euro

Een groot voordeel van het gebruik van een contentmanagementsysteem zoals WordPress is dat je het ontwerp van de website kunt wijzigen met behulp van vooraf gebouwde "thema's", in plaats van je de site helemaal opnieuw moet ontwerpen.

Je installeert een thema met een paar klikken. Vervolgens kun je dat thema aanpassen aan je behoeften met behulp van een beginnersvriendelijke interface.

Alle websitesoftware-opties - WordPress, Squarespace, Wix, enz. - bieden zowel gratis als premium-thema's.

2. Extra website functionaliteit 

Dit is de categorie met de grootste variabiliteit, omdat veel hiervan afhangt van je behoeften en wensen.

Net als thema's, kun je met vrijwel alle belangrijke opties voor het bouwen van websites functionaliteit aan je site toevoegen via extensies van derden. Meestal worden deze "plug-ins" of "apps" genoemd.

En net als thema's komen deze in zowel gratis als premium-pakketten. De officiële plug-in-directory van WordPress.org biedt bijvoorbeeld alleen al meer dan 55.000 gratis plug-ins.

Voor een eenvoudige site kun je misschien helemaal rondkomen met gratis oplossingen.

De meeste sites, of ze nu zijn gebouwd met WordPress, Squarespace of Wix, hebben eigenlijk altijd op zijn minst een paar premium-extensies nodig.

Het is onmogelijk om de exacte prijs "per extensie" te bepalen, omdat deze 100% afhankelijk is van de ontwikkelaar. We kunnen echter wijzen op een verschil in betalingsstructuur tussen verschillende platforms:

WordPress - de meeste premium "plug-ins" zijn een eenmalige betaling, hoewel u mogelijk moet verlengen om na het eerste jaar updates te blijven ontvangen. Zelfs als u niet verlengt, kunt u de tool blijven gebruiken... hij ontvangt alleen geen updates.

Squarespace en Wix - de meeste premium "apps" brengen een maandelijks bedrag in rekening dat je moet betalen zolang je ze wilt blijven gebruiken.

Samenvatting van de kosten van het ontwerp en de functionaliteit van de website – €0 tot €100,- euro.

De totale kosten voor ontwerp en functionaliteit zijn volledig afhankelijk van je specifieke behoeften. Voor een eenvoudige site blijven deze kosten waarschijnlijk erg laag. Als je echter veel geavanceerde functionaliteit wilt, moet je het budget verhogen.

Dus hoeveel kost een website als je er zelf mee aan de slag gaat?

Niet zo veel.

Als je bereid bent om voor de doe-het-zelf-route te gaan, kan een website verrassend betaalbaar zijn. Je kijkt naar slechts een paar honderd euro voor je hele eerste jaar.

De meeste websites hebben gewoonweg geen aangepaste functionaliteit nodig, wat betekent dat je helemaal oke kunt zijn met een kant-en-klare oplossingen. Bovendien is het technische gedeelte van het maken van een website een stuk eenvoudiger geworden en kan iedereen zijn eigen website maken.

Dus als je je website snel online wilt krijgen met een eenvoudige brochuresite, of als je een simpele blog wilt maken, hoeft je absoluut geen fortuin uit te geven of iemand in te huren om het voor je te doen.

In feite kun je iets maken dat er goed uitziet en goed functioneert voor slechts ~ €70,- euro, hoewel een realistischer budget waarschijnlijk tussen de €200- €300 zou zijn.

Hoeveel het kost om iemand te betalen om je website te maken?

Het zal je niet verbazen dat de doe-het-zelf-route de goedkoopste manier is om een ​​website te maken, maar er is ook veel te zeggen voor de optie om je website door een professional te laten maken. 

Als je iemand wilt inhuren om je website te bouwen, betaal je voor dezelfde basisinfrastructuurkosten... plus de manuren van een ontwikkelaar.

Maar dat kent wel enkele voordelen:

  • Ingericht op de specifieke wensen van een bepaalde doelgroep
  • Het ontwerp is 100% in lijn met het merk of bedrijfsimago
  • Koppelingen met externe systemen als Mailchimp, Google Workspace, Microsoft teams etc.

Ieder maatwerk project kent zijn eigen prijs. Omdat iedere klant andere wensen heeft, verschilt het plan van aanpak en dus ook het aantal uren dat een project in beslag neemt.

Laten we kijken naar de verschillende factoren in de kosten om een maatwerk website te laten maken. 

Freelancer of specialistisch bedrijf inhuren?

Een maatwerk website bestaat uit twee onderdelen: het ontwerp, en de techniek. Voor het ontwerp heb je een grafisch vormgever, oftewel een designer nodig. Voor de technisch moet er een developer/programmeur aanschuiven. 

Je kunt ervoor kiezen een freelancer in te huren die het allebei kan. Dit bespaart kosten. Echter zal je naar verwachting een minder hoge kwaliteit behalen dan wanneer je freelancer inhuurt die zich hebben gespecialiseerd in een van beiden. 

Als je kiest voor een bedrijf of bureau kies je voor het totaalpakket. Hier zitten ervaren vormgevers en getalenteerde developers die niets anders doen dan dat datgeen waar ze goed in zijn.

Natuurlijk kun je er ook voor kiezen twee freelancers in te huren. 

Omdat er meerdere factoren meespelen is het lastig te zeggen wat een maatwerk website je precies kost. Een freelancer kan soms meer vragen naar een bureau in de buurt, andersom kan een bureau soms wel het dubbele in rekening brengen.

Ervaring speelt hierin een uiterst grote rol.

Geschreven door: Dennis Adriaansen

Dennis is de bedenker en tevens bouwer van workwithupper.nl. Lees verder

Heb je vragen?

Twijfel niet om ons te contacteren. We helpen je graag verder.