menu

Wat is UX design en welke rol speelt het?

Geschreven door: Dennis Adriaansen

Wat is UX design en welke rol speelt het?

Sta je op het punt om een website of applicatie te laten maken? Dan ben je misschien niet (of maar een beetje) op de hoogte van UX en UI. Twee termen die het succes van iedere website of applicatie bepalen. 

Er is namelijk iets wat veel mensen vergeten, niet belangrijk vinden of simpelweg niet weten. En dat is het belang van een geweldige UX.

Laat ons uitleggen wat we bedoelen.

Wat is UX design?

De term UI staat voor User Experience (gebruikersomgeving in het Nederlands). UX design volledig om de ervaring die iemand heeft met een online dienst of product. 

Het zit zo.

Kara en Michael zijn al enkele jaren op zoek naar een woning, maar het wil nog niet lukken. Michael vindt het eigenlijk al snel wel goed. Maar Kara is kieskeurig en ze heeft al veel woningen afgeschreven. Waarom? 

 1. De voordeur was niet eenvoudig te bereiken
 2. De auto kon niet goed geparkeerd worden
 3. De keuken had een aparte indeling waardoor er waardevolle ruimte verloren ging
 4. De slaapkamers waren klein
 5. De trap was smal

En Kara is niet alleen. Zodra huiskopers iets zien wat hun woongenot in de weg zit zullen ze verder kijken. Het huis wordt snel afgeschreven.

Kara en vele andere zijn op zoek naar een zo prettig mogelijke woonomgeving. Ze willen na een drukke dag makkelijk kunnen parkeren, met een volle tas boodschappen de deur makkelijk open krijgen en daarna alle ruimte hebben om de volle boodschappentassen uit te pakken.

Kortom: ze willen een zo makkelijk mogelijk leven.

In feite is Kara enkel op zoek naar een geweldige UX in haar dagelijks leven. Ze wil het leven op de best mogelijke manier ervaren.

En dit geldt niet alleen voor ons offline leven. Juist in ons online bestaan is dit onderdeel tot wel 10 x vergroot. We haten cookiemeldingen, we hebben een hekel aan pop ups en het liefst bestellen we overal zonder steeds weer ons adres in te vullen.

Deze online ervaring noemen we in de wereld van design User Experience oftewel gebruikerservaring.

Wat doet een UX designer?

De rol van een UX designer is het begrijpen van de gebruiker en zijn of haar behoeften. Dat betekent dat ze moeten snappen wat de gebruiker wil, wanneer ze het willen en hoe ze dit zo makkelijk mogelijk voor ze kunnen maken.

 • User research
  Een goede UX designer start met een onderzoek. In dit onderzoek vraagt de designer is zich wat de eindgebruiker precies wil bereiken, welke obstakels komen zij gaandeweg tegen en hoe kunnen die obstakels weggenomen worden of zo eenvoudig mogelijk worden gemaakt.
 • Wireframing
  Wanneer de behoeften van de eindgebruiker in kaart zijn gebracht maakt een UX designer een wireframe. Hierin wordt een inschatting gemaakt van de route die een eindgebruiker gaat maken (van homepage naar productpagina naar contactpagina bijvoorbeeld) en worden alle stappen opgeschreven en visueel gemaakt.
 • Testen
  Na goedkeuring van de product owner (PO) wordt het wireframe uitgewerkt en wordt er getest hoe gebruikers reageren. Bereikt een groot gedeelte de contactpagina en nemen ze daadwerkelijk contact op om een order  te plaatsen? Of blijven ze steken op de productpagina en klikken ze uiteindelijk toch weg?
 • Analyseren
  In een analyse wordt in kaart gebracht in hoeverre het wireframe invloed heeft op de klantervaring. Er wordt gekeken naar alle stappen binnen het wireframe. Blijft een groot gedeelte op een bepaalde stap hangen? Dan moet de UX designer aan de slag om deze stap te vereenvoudigen.

Waarom is een goede gebruikservaring zo belangrijk?

Een goede gebruikservaring helpt bezoekers van websites of gebruikers van mobiele applicaties om de website of app op een zo prettig mogelijke manier te gebruiken. Zo maakt Zalando het zo eenvoudig mogelijk om de laatste mode in huis te halen. Maakt Funda het zoeken naar een woning de leukste zoektocht ooit en helpt Google je om in no-time antwoord te krijgen op al je vragen. 

Dus wat je doel ook is. Een goede gebruikerservaring is noodzakelijk om nieuwe bezoekers en/of klanten aan te trekken en een normale website of applicatie te transformeren in een winstgevend platform voor je organisatie. 

Wat is een UI designer? 

Als we het voorbeeld van een huis aanhouden kun je een architekt zien als UX ontwerper en een interieurstylist als UI designer. De architect bepaalt hoe de ruimtes het beste gebruikt kunnen worden, hoe het lichtinval het mooist is en hoe het de constructie van het huis veilig mogelijk kan zijn.

Een UI designer aan de andere kant bepaalt hoe de keuken er uit komt te zien. Welke vloer de ruimte het grootst maakt en welke kleur aan de muren de fijnst sfeer geven. 

Een UI designer weet namelijk veel van ons gedrag. Zo is ons brein geprogrammeerd om de kleur rood te associëren met gevaar. Denk bijvoorbeeld aan het automatisch stoppen bij een stoplicht. Of online wanneer je de “voeg toe aan winkelwagen” knop maar al te snel weet te vinden. Die is tenslotte groen en springt boven alle andere knoppen uit.

Een UI designer heeft de kracht ons een product met veel genoegen te laten gebruiken. Ze weten precies hoe alle elementen op websites of apps er uit moeten zien. Ze weten precies: 

 • Waar het logo moet staan
 • Welke indeling bepaalde zaken belangrijk of juist minder belangrijk maakt
 • Welke kleuren ons aanzetten tot actie
 • Welk lettertype en tekstgrootte zorgt dat we de teksten daadwerkelijk gaan lezen

Wat is het verschil tussen UI en UX dan precies?

Het verschil tussen UI en UX is eenvoudig uit te leggen. De UI ontwerper focust zich om de esthetiek van alle elementen binnen een website of applicatie. De UX designer richt zich op de totale ervaring die een gebruiker met het product of dienst heeft.

User Interface (UI):

 • Alle visuele elementen waarmee gebruikers de interactie aan kunnen gaan
 • Bepaalt de look and feel van het product door middel van typografie, kleurgebruik en afbeeldingen
 • Met het doel om producten zo aantrekkelijk mogelijk te maken.

User Experience (UX):

 • Bepaalt het gevoel en de emotie die een gebruiker ervaart bij het gebruiken van de website of applicatie
 • Richt zich op de algemene gebruiksvriendelijkheid van alle pagina’s of elementen
 • Heeft als doel gebruikers te voorzien van een zo makkelijk mogelijk te gebruiken website of applicatie.

Hoe UX design en UI design samen voor het beste resultaat zorgen?

Ondanks de twee onderdelen zich richten op andere aspecten kunnen ze beiden niet zonder elkaar. Stel je voor dat je een ongelofelijk mooi ontwerp hebt gemaakt en de website of applicatie een lust voor het oog is, maar niemand vindt wat ie zoekt, of dat ze zelf moeite hebben om door alle pagina’s te navigeren. Ze zullen gefrustreerd zijn en je website of applicatie niet gebruiken.

Andersom geldt hetzelfde.

Stel dat de hele gebruikerservaring van A tot Z is uitgedacht, maar de gebruiker de overtuigende tekst op de homepagina maar nauwelijks kan lezen. Dit kan er zomaar voor zorgen dat de gebruiker niet overgaat tot actie en je website of applicatie stilletjes verlaat.

Conclusie

UX en UI design zijn twee aparte onderdelen die los van elkaar enorm kunnen falen. Maar wanneer ze goed samenwerken de beste, meest efficiënte en winstgevende producten kunnen realiseren.

Geschreven door: Dennis Adriaansen

Dennis is de bedenker en tevens bouwer van workwithupper.nl. Lees verder

Heb je vragen?

Twijfel niet om ons te contacteren. We helpen je graag verder.