Een WordPress website laten maken (handleiding 20201)

De beslissing is genomen, je wil een WordPress website laten maken.

Wat komt daar allemaal bij kijken?

Waar moet je aan denken bij het laten maken van een nieuwe WordPress website?

In dit artikel lees je in overdreven veel details wat belangrijk is bij het maken van een WordPress website en leggen we uit waar je extra op moet letten om van de nieuwe site een succes te maken.

Maar eerst,

Laat ons je wat meer vertellen over WordPress zelf.

WordPress is een applicatie waarmee je eenvoudig websites kunt bouwen. Het werd gelanceerd in 2003 en is sindsdien uitgegroeid tot het meest populaire platform voor het bouwen van websites ter wereld!

De software is gratis en er zijn duizended thema's om uit te kiezen.

Dat niet alleen… WordPress kent een aantal uitzonderlijk krachtige functies. Welke dat zijn? Dat lees je hieronder.

Maar eerst, waarom kiezen er zoveel mensen voor WordPress? 

Dat is een goede vraag..

Wat mensen naar WordPress trekt, is de veelzijdigheid van het platform in zijn geheel. Het platform kan worden gebruikt om blogs, forums, portfolio’s, zakelijke websites zelfs webshops te maken.

Tegenwoordig draait ongeveer 64.000.000 van alle websites op WordPress en de populariteit blijft groeien.

Laten we eens kijken naar wat WordPress precies is en wat het allemaal kan doen.

  • Wat is WordPress?
  • Wat kan WordPress doen?
  • WordPress.org versus WordPress.com
  • WordPress-thema's en plug-ins
  • Wat je nodig hebt om je eigen WordPress-website te lanceren
  • Is WordPress iets voor jou?

Wat is WordPress?
WordPress was aanvankelijk een eenvoudig blogplatform, maar ontwikkelde zich al snel tot een groot Content Management Systeem (CMS).
De software is geschreven in PHP. Alle website-inhoud, inclusief instellingen, blogposts en pagina's, wordt opgeslagen in een database. MySQL is de meest populaire databasekeuze, maar sommige website-eigenaren kiezen ervoor om een ​​alternatieve oplossing te gebruiken, zoals MariaDB of SQLite.

Maak je geen zorgen als dit allemaal technisch lijkt. Uw hostingbedrijf zorgt voor de technische kant van het draaien van WordPress, zodat u zich kunt concentreren op het maken van inhoud en marketing van uw website.

Daarin schuilt immers de schoonheid van WordPress.

Met de software kan iedereen, ongeacht hun technische ervaring, snel professioneel ogende websites maken.

Wat kan WordPress doen?
In de begintijd van WordPress vroegen mensen zich af "Wat kan WordPress doen?".
Omdat de functionaliteit van WordPress in de loop der jaren zo enorm is uitgebreid, denk ik dat een betere vraag is: "Wat kan WordPress niet doen?" omdat de software kan worden gebruikt om vrijwel elk type website te bouwen.

De kern van WordPress is de WordPress-editor. Bekend als Gutenberg, stelt de editor u in staat om pagina's te maken en op te maken met behulp van eenvoudige opmaak werkbalken en een moderne paginabuilder met daarin een zogeheten drag-and-drop systeem.

Of je nu dagelijks blogposts publiceert, of WordPress gebruikt om statische pagina's toe te voegen, je zult snel ervaren hoe gemakkelijk de WordPress-editor te gebruiken is.

De versie van WordPress die beschikbaar is op wordpress.org/download/ staat bekend als de kernversie van het systeem.

Hoewel je hiermee een website kunt bouwen met het standaard WordPress-thema Twenty Twenty, gebruikt de overgrote meerderheid van website-eigenaren een geavanceerder WordPress-ontwerp. Ze installeren ook plug-ins om meer functies en functionaliteit toe te voegen.

Door thema's en plug-ins te gebruiken, kun je eenvoudig uitbreiden wat je met WordPress kunt doen. Hiermee kun je  een prachtige collectie aan websites maken met WordPress. Denk ondere andere aaan discussieforums, portfolio websites, blogs, tijdschriften, e-commerce websites, zakelijke websites, online cursussen, hotelboekingen, datingwebsites, vragen en antwoorden, kennisbanken, en eenvoudige cv-websites.

Kortom, WordPress kan worden gebruikt om bijna elk type website te maken. Je hoeft alleen het juiste WordPress-thema of de juiste plug-in te vinden die je helpt een prachtige website neer te zetten.

Maar je bent er nog niet. Voor dat je kunt kiezen moet je eerst weten wat het verschil is tussen WordPress.org en WordPress.com.

WordPress.org vs WordPress.com

Als je nog niet bekend bent met WordPress, kun je snel in de war raken door het feit dat er twee versies van WordPress zijn die enkel verschillende domeinnamen bevatten.

WordPress.org - De door jou te hosten versie van WordPress
WordPress.com - De gehoste versie van WordPress

De door jezelf te hoste versie van WordPress op WordPress.org is populairder omdat deze over het algemeen veel flexibeler is. Er zijn geen beperkingen voor hoe je de door jezelf gehoste versie van WordPress gebruikt, daarom kun je jouw website precies naar eigen inzicht aanpassen en de volledige controle over de inhoud behouden.

Zoals de naam al doet vermoeden, moet je zelf de hosting van de website regelen. Hosting is niets meer dan een server waarop je de website plaatst. Bezoekers kunnen zo via het internet de server bereiken en je website bekijken.

Maar wat is het grote voordeel?

In het verleden was het noodzakelijk om veel technische kennis te hebben om een website te hosten. Je moest weten hoe je alle updaten kunst installeren, hoe je thema’s kun klaarzetten en hoe je plugins kunt bijhouden. Maar ook zaken als back-ups, beveiligings updates en het voorkomen van SPAM behoorde tot deze taken. 

Hoewel wekelijks onderhoud nog steeds een essentiële taak is voor de meeste WordPress-gebruikers, heeft de komst van managed WordPress-hostingbedrijven de noodzaak weggenomen om alles zelf te doen, aangezien zij de meeste administratieve taken voor je afhandelen.

Het is gratis om je aan te melden bij WordPress.com en je eigen website te lanceren, maar je moet upgraden naar het persoonlijke abonnement van € 4 per maand om je eigen domeinnaam te gebruiken en advertenties te verwijderen.

Maar er is meer.

Als je overstapt naar het premiumabonnement van € 8 per maand, worden extra functies ontgrendeld, zoals geavanceerde ontwerpaanpassing en Google Ads-integratie.

Dat niet alleen…

Hoewel je WordPress zelf kunt hosten voor slechts een paar dollar per maand, zou ik zeggen dat WordPress.com over het algemeen een goedkopere oplossing is voor nieuwe WordPress-gebruikers en een aantrekkelijke optie is voor degenen die niet verantwoordelijk willen zijn voor het online houden van hun website.

Houd er echter rekening mee dat de gehoste versie van WordPress minder flexibel is en vereist dat je meer betaalt om functies te ontgrendelen die je gratis kunt gebruiken in de door jezelf gehoste versie van WordPress. Dat is de reden waarom de meeste WordPress.com-gebruikers op de lange termijn aangetrokken worden tot de zelf-gehoste versie van WordPress.

Maar laat je niet afschrikken.

Desondanks denk ik dat WordPress.com een ​​fantastische introductie is in de wereld van WordPress voor degenen die nieuw zijn in het bouwen van websites.

WordPress-thema's en plug-ins

WordPress heeft een ingebouwd template-systeem, waarmee jehet uiterlijk van jouw website binnen enkele seconden kunt wijzigen. Deze templates, die WordPress-thema's worden genoemd, kunnen de website volledig transformeren.

Er zijn duizenden gratis WordPress-thema's op 

WordPress.org en WordPress.com om je te helpen bij het lanceren van de perfecte website.

Een gratis WordPress-thema helpt je op weg, maar als je bereid bent tussen € 30 en € 70 te besteden, kun je in plaats daarvan kiezen voor een premium WordPress-thema.

De ontwerpkwaliteit van premium-thema's is over het algemeen beter en ze bieden een meer verfijnde gebruikerservaring met meer opties en functies.

Je vindt duizenden premium WordPress-thema's in 

ThemeForest's WordPress-themawinkel, maar zorg ervoor dat je ook kleinere WordPress-thema aanbieders kent, want ook daarop vind je snel enkele verborgen juweeltjes.

Naast een templating systeem, heeft WordPress ook een plug-in architectuur waarmee je extra code aan website website koppelt. Zo zie je maar weer dat de mogelijkheden met WordPress eindeloos zijn.

De ontwikkelaars van WordPress hebben de kernversie bewust ontworpen om licht te zijn. Website-eigenaren kunnen vervolgens de gewenste website bouwen door plug-ins te installeren bovenop de basis-versie van WordPress. Met andere woorden, je hoeft alleen de extra functionaliteit te activeren die je nodig hebt.

Neem bijvoorbeeld de WordPress-plug-in voor e-mailmarketing - Optin Forms. WordPress is niet specifiek ontworpen voor e-mailmarketeers, maar door Optin Forms te activeren, kun je e-mailadressen verzamelen voor services zoals Aweber, MailChimp en GetResponse.

Evenzo kiezen veel mensen ervoor om een ​​meer geavanceerde paginabuilder met slepen en neerzetten te gebruiken, zoals Beaver Builder, Elementorof Divi. Bekijk meer opties (Engels)

De plugin-directory van WordPress.org bevat duizenden gratis WordPress-plug-ins.

Er zijn WordPress-plug-ins om SEO te verbeteren, spam aan te pakken, back-ups te sautomatiseren, de beveiliging van websites te verbeteren, sociale media te integreren, contactformulieren toe te voegen, prijstabellen in te voegen en nog veel meer.

Sommige WordPress-plug-ins voegen veel extra opties toe aan je website. Bijvoorbeeld WooCommerce om gemakkelijk digitale downloads aan te bieden. Deze grote plug in wordt ook gebruikt om een e-commerce website te bouwen.

Een van de coolste dingen van WordPress is dat je WordPress-thema's en plug-ins rechtstreeks vanuit het WordPress-beheergebied kunt installeren en activeren. Updates kunnen daar ook worden uitgevoerd, waardoor de tijd die het kost om je WordPress-websites up-to-date te houden aanzienlijk wordt verkort.

Ik moedig je aan om de WordPress-thema's en plug-ins die op de markt beschikbaar zijn te verkennen, omdat je hierdoor beter kunt begrijpen hoe krachtig WordPress is.

Wat je nodig hebt om je eigen WordPress-website te lanceren

Iedereen, ongeacht zijn ervaring, kan een WordPress-website lanceren.

Als je echter een beginner bent op het gebied van computers, kun je overwegen om je eerste WordPress-website te lanceren op WordPress.com.

Het hele proces is eenvoudig en je kunt je website later altijd overzetten naar een door jezelf gehoste installatie als je dat wilt.

Het enige dat je hoeft te doen, is een account aanmaken op WordPress.com en vervolgens selecteren of je een blog, zakelijke website, professionele website of online winkel bouwt.

Je wordt gevraagd om wat basisinformatie over de website in te voeren, zoals een naam en een beschrijving. Daarna hoeft je alleen maar een WordPress-thema te activeren en inhoud te publiceren.

Om zelf WordPress te hosten, moet je drie dingen doen:

Veel hostingbedrijven bieden "gratis" domeinnamen aan nieuwe klanten, maar ik raad je ten zeerste aan om zelf domeinnamen te registreren, zo heb je de volledige controle over je eigen website.

De kosten van een domein zijn afhankelijk van welke domeinextensie je nodig heeft en waar je deze koopt. Voor een .COM-domein betaalt je tussen de $ 10 en $ 15 per jaar via domeinregistratieservices zoals Google Domains, Hover en GoDaddy.

Het moeilijkste bij het kopen van een domeinnaam is het vinden van een geschikte naam die beschikbaar is. Als je eenmaal een goede domeinnaam hebt gevonden, duurt het daadwerkelijke aankoopproces van het domein slechts enkele minuten.

Nu je een domeinnaam hebt gekocht, kunt je een geschikt hostingbedrijf selecteren om de WordPress-website te hosten.
Dit kan echter een mijnenveld zijn voor beginners, aangezien er tienduizenden webhostingbedrijven online actief zijn.
Voor de meeste beginners ben ik van mening dat een beheerd WordPress-hostingbedrijf de beste optie is, omdat ze gespecialiseerde WordPress-ondersteuning, dagelijkse website-back-ups, websitebeveiliging, WordPress-updates en meer bieden.

Zorg ervoor dat je WPEngine, Kinsta en Flywheel bekijkt.

De instapplannen van WPEngine en Kinsta kosten € 24 en € 30 per maand voor ongeveer 25.000 maandelijkse bezoeken.

HetFlywheel startersplan biedt hetzelfde verkeer voor € 25 per maand, maar het bedrijf heeft ook een abonnement van € 13 per maand dat geschikt is voor 5.000 maandelijkse bezoeken. Dit is een betaalbaar pakket voor nieuwe WordPress-gebruikers.

Hoewel je geld kunt besparen door jaarlijks voor hosting te betalen, raad ik je aan om in eerste instantie maandelijks te betalen totdat je de kwaliteit van de service en ondersteuning in de loop van de tijd hebt getest.

Als de service slecht is, kun je overstappen naar een alternatief hostingbedrijf, maar als je tevreden bent met het bedrijf, kun je makkelijk upgraden van een maandelijks abonnement naar een jaarabonnement.

Het laatste dat je hoeft te doen, is WordPress installeren.

De officiële "How to Install WordPress" -gids laat zien hoe je een database maakt, het werkt wp-config.php- bestanden alle bestanden uploadt met een FTP-client zoals FileZilla.

Het installatieproces van WordPress is eenvoudig, maar de overgrote meerderheid van de hostingbedrijven van websites installeren WordPress voor je. Daarom hoef je alleen maar je WordPress-website aan te passen.
Ik ben van mening dat alle WordPress-gebruikers op een gegeven moment moeten leren hoe ze WordPress handmatig kunnen installeren, maar ik raad beginners aan om een ​​website-hostingbedrijf te selecteren dat WordPress voor je installeert, zodat je je tijd kunt besteden aan het vertrouwd raken met het platform.

Is WordPress geschikt voor jou?
WordPress is een veelzijdige oplossing die zich terecht heeft gevestigd als het populairste websiteplatform op internet. Het is het contentmanagementsysteem dat ik gebruik voor de meeste websites die ik ontwikkel en het platform dat ik aan vrienden aanbeveel, maar WordPress is niet perfect.
Het is aan jou om te bepalen welk websiteplatform geschikt is voor jou en je project. Er zijn veel factoren waarmee je rekening moet houden, waaronder je eigen ervaring, je budget en wat je probeert te creëren.

Twee open source contentmanagementsystemen die populair blijven bij website-ontwerpbureaus zijn Joomla en Drupal. Ik raad aan om ze te bekijken.

Er zijn veel fantastische gehoste blogoplossingen op de markt die je ook zou moeten overwegen.
Naast WordPress.com moet je ook eens kijken naar de kattenliefhebbende Tumblr en de veelzijdige Squarespace. Medium, gemaakt door Blogger en Twitter- oprichter Evan Williams, is een andere populaire oplossing waar veel mensen naar op zoek zijn.
Mijn eigen persoonlijke aanbeveling voor bloggers is Ghost. Het platform is minder opgeblazen dan WordPress omdat het alle niet-essentiële functies heeft verwijderd.

WooCommerce is niet alleen de meest populaire eCommerce WordPress-plug-in. Het is ook het populairste e-commerceplatform op internet.

Houd er echter rekening mee dat WordPress niet automatisch je eerste keuze voor een project moet zijn, alleen omdat het die functionaliteit bestaat betekent dit niet dat het de beste keuze is. 

Neem bijvoorbeeld discussieforums.

Door een WordPress-plug-in zoals bbPress of wpForo Forum te activeren, kun je eenvoudig een discussieformulier (prikbord) aan uw website toevoegen.

Hoewel deze plug-ins prima zijn voor een klein forum, zijn er betere alternatieven op de markt zoals MyBB, phpBB, vBulletin, forumoplossingenXenForo, Flarum, Vanilla Forums en meer.

Met andere woorden, WordPress-thema's en plug-ins betekenen dat WordPress bijna alles kan, maar dat betekent niet dat je het altijd moet doen.

Bekijk dus zeker al je opties zodat je het juiste platform kiest voor je nieuwe website.

Laatste gedachten

Ik hoop dat je genoten hebt van dit overzicht van het WordPress-platform.

Inmiddels zou je een goed beeld moeten hebben van wat WordPress kan doen en de verschillen begrijpen tussen de door jezelf gehoste versie van WordPress op WordPress.org en de gehoste versie op WordPress.com.

WordPress

Ik heb veel andere applicaties gebruikt om websites te bouwen, maar WordPress is de website-publicatieoplossing waar ik keer op keer naar kijk, omdat het maken en bijwerken van een WordPress-website zo eenvoudig is.

WordPress is ook de meest populaire oplossing op de markt, wat veel ontwikkelaars naar het platform trekt. Elke dag worden er nieuwe WordPress-thema's en plug-ins uitgebracht en het platform wordt goed ondersteund door elk website-hostingbedrijf.

Als je meer wilt weten over WordPress en op de hoogte wilt blijven van het laatste WordPress-nieuws klik dan hier.

Vind de beste WordPress bedrijven bij jou in de buurt!

Logo workwithupper.nl
Workwithupper.nl

Vind digitale bedrijven bij jou in de buurt.