menu

Wat kost het om een IOS app te laten maken?

Geschreven door: Dennis Adriaansen

Er is geen vaste prijs voor het bouwen van een mobiele applicatie.

Denk aan het meest recente product dat je laatst hebt gekocht. Of het nu gaat om een ​​auto, mobiele telefoon of een laptop, er zijn verschillende prijzen, afhankelijk van diverse factoren.

Hetzelfde geldt voor een IOS of Android applicatie. Dus hoeveel kost het om een ​​app te maken?

Het antwoord op deze vraag is afhankelijk van een aantal specifieke punten.

Net als de meeste dingen in het leven, krijg je waar je voor betaalt. Je kunt niet verwachten dat je een geweldige app kan laten bouwen voor een paar euro. 

Maar je kunt er ook niet van uit gaan dat na het uitgeven van tienduizenden euro’s je IOS app automatisch een hit wordt. 

Mogelijke kosten van de app bepalen
Hier is een analogie waarmee je je waarschijnlijk wel kunt identificeren.

Als je een fortuin uitgeeft aan keukenbenodigdheden, word je geen professionele kok als je niet weet hoe je moet koken. Je moet weten wat je doet om succesvol te zijn.

Dus alleen omdat je zoveel geld uitgeeft om je app te ontwikkelen, is het geen automatische hit als je niet weet hoe u een bedrijf moet runnen.

Je moet nogal wat rekening houden als je naar verschillende prijsniveaus voor app-ontwikkeling kijkt. Wat een “normale” prijs is voor een doorsnee IOS app? 

Daar kom je maar op één manier achter!

Kosten ontwikkelen IOS of Android app
Hieronder zie je enkele van de belangrijkste factoren die van invloed zijn op de ontwikkelingskosten van de app:

 • wie bouwt de app,
 • hoe wordt de app gebouwd
 • wat is het einddoel van de applicatie

Elk van deze punten is van invloed op hoeveel je gaat betalen. De ECHT belangrijke factoren die de prijs beïnvloeden lees je zo.

Je kunt dit artikel als referentie gebruiken om de belangrijkste verschillen te bepalen tussen het uitgeven van €1.000,- en €100.000,- of ergens in het midden. 

Dit is wat je moet weten over de app-kosten van IOS of Android.

Verschillende soorten apps zijn op verschillende niveaus geprijsd.

Als je gewoon iets eenvoudigs moet bouwen, kun je het voor een paar duizend euro voor elkaar krijgen.

Een paar voorbeelden van deze simpele apparaat- of functionaliteits-apps kunnen vooraf op apparaten zijn geïnstalleerd. Ik verwijs naar apps met functies zoals een to-do lijstje, time tracker of kookboek..

Maar wat als jij meer nodig hebt?

Naarmate de complexiteit toeneemt, nemen ook de kosten toe. Dus als jouw IOS applicatie betalingen moet verwerken, real-time met GPS of een database communiceren of verbinding moet maken met andere IOS of Android gebruikers? Dan wordt het een heel ander verhaal. 

Hoe hoog de kosten zijn van de complexe IOS applicaties? 

Dat is nog lastig te zeggen. Er zijn namelijk meer redenen waarom complexe IOS applicaties duurder zijn om te bouwen. Niet alleen is de ontwikkeling complexer, er zijn factoren waar je niet eens zomaar aan zou denken. 

In aanvulling op de codering, moet je vooral niet vergeten te denken aan:

De Kosten voor het design/ontwerp van je IOS applicatie.

De kosten voor het schrijven van de backend van de IOS applicatie. 

Dat niet alleen.

Heb je al gedacht aan de beveiliging van je IOS app? Werkt je met gebruikersdata? Zo ja wil je zeker zijn dat je IOS applicatie niet per ongeluk de persoonsgegevens van jouw gebruikers uitlekt. 

Het ontwerp voor een sociale media platform of gaming app zijn veel uitgebreider dan een simpele to-do app of kookboek. 

Toch nog even een stapje terug…. 

Ik ga zo wat dieper in op de kosten voor het ontwikkelen van een IOS applicatie.  Maar voor dat je een app laat uitwerken wil je denken aan het volgende.

In de Apple App Store kunt u een primaire categorie voor de app selecteren op basis van hoe deze het beste kan worden omschreven.

De categorieën in de Apple App Store zijn:

 • muziek
 • navigatie
 • nieuws
 • boeken
 • onderwijs
 • foto & video
 • levensstijl
 • kinderen
 • gezondheid en fitness
 • reizen
 • sport
 • sociale media

Zodra je duidelijk hebt vastgesteld welk type app je voor ogen hebt is het belangrijk dat je jezelf aan dit plan houdt.   

De nummer 1 gemaakte fout tijdens het laten maken van een IOS applicatie

Een app van €10.000,- kan gemakkelijk veranderen in iets dat €50.000,- kost als je gaandeweg app-functies blijft toevoegen. Het helpt om nu al goed na te denken over eventuele functies van je IOS app.

Denk hierbij aan: 

 • pushmeldingen
 • bijhouden van GPS locatie
 • betaalmethode / in-app aankopen
 • agenda functionaliteit of reserveersysteem

Daarnaast wil je niet teveel door elkaar gebruiken. Een enkele IOS app die voor 10 verschillende apps aan functionaliteit door elkaar bevat is haast onmogelijk om te bouwen, de kosten zullen torenhoog zijn. Bovendien zal het je gebruiken in verwarring brengen.

Stap 2: Begrijp de belangrijkste punten binnen het ontwikkelproces van IOS applicaties

Om de ontwikkelingskosten tussen verschillende apps volledig te begrijpen, moet je het ontwikkelingsproces begrijpen.

Schrijf je zelf code? Of je iemand dichtbij die software schrijft? 

Als het antwoord nee is, heb je hulp nodig. Je moet een ontwikkelaar of mogelijk meerdere app-ontwikkelaars inhuren, afhankelijk van de complexiteit van wat je wil laten bouwen. 

Deze ontwikkelaars kosten geld, veel geld. Het is duidelijk dat hoe meer ontwikkelaars je aan boord brengt, hoe meer je uiteindelijk betaald. 

Wat kost een IOS ontwikkelaar dan precies? 

Dus, hoeveel kost het om een ​​app-ontwikkelaar in te huren? Nogmaals, het hangt ervan af. Een van de factoren die bij deze kosten betrokken zijn, heeft te maken met de locatie waar je de IOS wil laten maken.

In de situatie waarin je beperkt budget beschikbaar hebt, kan het een idee zijn om uw app uit te besteden aan een bedrijf in het buitenland. Dit hoeft niet natuurlijk wanneer je goed bent in het maken van keuzes en je app dus beperkt qua functionaliteit. Dat heb je hierboven kunnen lezen.

Er zijn manieren waarop je ook binnen Nederland een schappelijke app kunt laten bouwen vooralsnog een scherpe prijs. Dat lees je zo.

Wanneer je kiest voor het buitenland kies je nadrukkelijk voor een laag uurtarief. Natuurlijk geldt hier wel: je krijgt waar je voor betaalt. Er zijn risico’s waar je van op de hoogte dient te zijn.

Allereerst is het mogelijk dat je een taalbarrière moet overwinnen om je idee goed over te brengen. Daarnaast betekent werken met een ontwikkelaar die niet binnen enkele km’s van je vandaan aan het werk is, dat je ze niet zo goed in de gaten kunt houden om te zien of ze op schema liggen met bepaalde deadlines.

Dit is veel gemakkelijker om dit te doen als je persoonlijke interacties kunt hebben met degene die je app bouwt of de telefoon kunt opnemen en rechtstreeks met hen kunt communiceren.

Als het ontwikkelingsproces van je IOS app niet op schema ligt, kunnen de kosten snel en drastisch veranderen. Zoals gezegd: hoe langer het duurt om je app te bouwen, hoe hoger de uiteindelijke kosten zullen zijn.

Laten we kijken naar jouw mogelijke heden om je nieuwe IOS app te laten bouwen:

 • Freelancer
 • Bureau (klein)
 • Bureau (groot)

Afhankelijk van je beslissing, zal de prijs veranderen. Er zit logica achter elke keuze die je maakt. Laten we kijken wat de verschillende optie’s met je prijs doen:

Als je denkt rond de 10.000 euro te besteden te hebben is het inhuren van een freelancer een aantrekkelijke optie. Voor een uurtarief tussen de 50 en 75 euro per uur vind je een passende freelancer die het project van A tot Z kan uitwerken.

Natuurlijk begin je in dit geval met de ontwikkelaars met enkele jaren ervaring. Een groot deel van deze ontwikkelaars zullen de app zonder problemen kunnen bouwen. Echter; developers met meer ervaring rekenen al snel een hoger uurtarief. De kans dat je een developer treft met te weinig ervaring is aanwezig.

Daarnaast is er een ander risico om in gedachten te houden: De freelancer werkt waarschijnlijk voor meerdere opdrachtgevers. Wanneer er problemen zijn, is de developer genoodzaakt bij te springen en bestaat de kans dat jouw IOS app vertraging op loopt.

Kleine bureau’s daarentegen hebben vaak meerdere developers in dienst. Zij plannen vaak wat ruimer omdat ze weten dat er soms geschakeld moet worden. De kans dat er op een bepaald moment niemand beschikbaar is om jouw IOS uit te werken wordt hierdoor kleiner.

Natuurlijk heeft dit voordeel als nadeel dat de prijs al snel hoger ligt. Het salaris van de projectmanager, accountmanager en/of andere werknemers moeten naast het uurloon van de developer betaald worden. Wanneer je 10.000 euro beschikbaar stelt voor een freelancer, mag je er rekening mee houden dat je bij een klein bedrijf al snel doorschiet naar de 15.000 of 20.000 euro.

De grote bureau’s zijn qua veiligheid en ervaring het meest veilig. Vaak werken er meerdere senior developers (ontwikkelaars met veel ervaring) rond en zijn de projectmanagers dusdanig vaardig dat ze problemen vroegtijdig takelen en deadlines vaker weten te halen.

De mensen die bij dit soort bedrijven werken worden beschouwd als hooggekwalificeerd personeel. Hiertegenover staat een prima salaris wat zich uiteindelijk weer vertaalt in een hogere prijs voor je IOS applicatie. 

Een buitengewoon voordeel van het kiezen voor een groot bureau is dat je makkelijker toegang hebt tot bewezen resultaten. Hiermee bedoel ik natuurlijk reviews en beoordelingen van een ieder die in het verleden voor het bedrijf heeft gekozen.

Het portfolio van een ervaren bedrijf bestaat uit meerdere projecten van diverse omvang. Hier moeten tevreden en niet-tevreden klanten tussen zitten die goed kunnen aangeven waarom zij wel of niet tevreden zijn. 

Waar kleine bureau’s wegkomen met een portfolio van twee a drie grotere projecten moet een dusdanig bedrijf tientallen projecten kunnen aantonen die zij succesvol hebben afgerond. Kijk bij het maken van een keuze dus niet alleen naar de prijs, goedkoop is niet altijd duurkoop, maar andersom geldt hetzelfde.

Hoewel je misschien meer betaalt voor een gerespecteerd bureau om je IOS app te laten bouwen, de kosten dienen afgewogen te worden tegen een freelancer die het risico loopt je app niet op tijd of helemaal niet succesvol te voltooien. 

Uiteindelijk moet je ervoor zorgen dat je beslissing geen tijd en geld verspilt.

Zoals we eerder hebben besproken dien je duidelijk te definiëren wat voor soort app je wil laten bouwen en wat alle vereisten zijn. Je hent een gebruikersinterface van hoge kwaliteit nodig. Het is belangrijk om iemand in te huren die in het verleden soortgelijke apps heeft gebouwd. Wees geen proefkonijn voor iemand die niet zoveel ervaring heeft.

Aan de andere kant, als je een app wilt bouwen in de prijsklasse van 1.000,- tot 10.000, moet je er misschien toch voor kiezen om samen te werken met een ontwikkelaar met beperkte ervaring.

Maar zoals ik al eerder zei, heeft de complexiteit van uw app uiteindelijk de meeste invloed op de kosten, ongeacht wie deze bouwt.

Geschreven door: Dennis Adriaansen

Dennis is de bedenker en tevens bouwer van workwithupper.nl. Lees verder

Heb je vragen?

Twijfel niet om ons te contacteren. We helpen je graag verder.