mark_email_unread
search
Home navigate_next Blog

Web app vs native app

Dennis Adriaansen


De kosten voor het bouwen van een mobiele oplossing zijn gedeeltelijk afhankelijk van hoe u de app bouwt. De app kan feitelijk als native, hybride of webapp worden gebouwd. Wat betekent dat?
 

  • Native app = hoogste kosten, meer ontwikkelingstijd nodig (90+ dagen)
  • Hybride app = gemiddelde tot lage kosten, kan in 30-60 dagen worden gebouwd
  • Web-app = gemiddelde tot lage kosten, kan in 30-60 dagen worden gebouwd

Native App

A native app is een app die rechtstreeks op de smartphone wordt geïnstalleerd en kan in de meeste gevallen zonder internetverbinding werken, afhankelijk van de aard van de app. Native apps worden geïnstalleerd via een applicatiewinkel (zoals Google Play of Apple's App Store). Ze zijn specifiek ontwikkeld voor één platform en kunnen ten volle profiteren van de apparaatfuncties - ze kunnen veel sneller werken door de kracht van de processor te benutten en hebben toegang tot specifieke hardware zoals GPS. Bij sommige smartphones kan de app apparaten bedienen en zelf als controller fungeren. Ze kunnen ook gebaren bevatten (ofwel standaardgebaren van het besturingssysteem of nieuwe, door de app gedefinieerde gebaren). En native apps kunnen het meldingssysteem van het apparaat gebruiken.

Web App

Web-apps zijn geen echte toepassingen; het zijn websites die er in veel opzichten uitzien en aanvoelen als native applicaties, maar niet als zodanig zijn geïmplementeerd. Ze worden beheerd door een browser en zijn meestal geschreven in HTML. Gebruikers openen ze eerst zoals ze elke webpagina zouden openen: ze navigeren naar een speciale URL en hebben vervolgens de optie om ze op hun startscherm te 'installeren' door een bladwijzer naar die pagina te maken. Nu steeds meer sites HTML5 gebruiken, is het onderscheid tussen webapps en gewone webpagina's vervaagd. Webapps vereisen internettoegang en de werkingssnelheden zijn afhankelijk van de kwaliteit van het celsignaal of de snelheid van de wifi-breedband waarmee u bent verbonden.

Hybride app

Hybride apps zijn deels native apps, deels webapps. Net als native apps leven ze in een app store en kunnen ze profiteren van enkele beschikbare apparaatfuncties. Net als web-apps vertrouwen ze erop dat HTML wordt weergegeven in een browser, met het voorbehoud dat de browser is ingebed in de app. Bedrijven bouwen vaak hybride apps als wrappers voor een bestaande webpagina; op die manier hopen ze aanwezig te zijn in de app store, zonder al te veel moeite te doen om een ​​andere app te ontwikkelen. Hybride apps zijn ook populair omdat ze platformonafhankelijke ontwikkeling mogelijk maken en dus de ontwikkelingskosten aanzienlijk verlagen: dat wil zeggen dat dezelfde HTML-codecomponenten kunnen worden hergebruikt op verschillende mobiele besturingssystemen. Met tools zoals App Press kunnen mensen ontwerpen en coderen op verschillende platforms, met behulp van HTML in Web UI-weergaven (een App Press-insluitlaag). Het dilemma is dat het, in tegenstelling tot de native app, internettoegang vereist en dat de werkingssnelheden afhankelijk zijn van de kwaliteit van het celsignaal of de snelheid van de wifi-breedband waarmee u bent verbonden. Dit verwijst ook naar het feit dat u zich binnen het bereik van beide verbindingen moet bevinden. Mogelijk kunt u de web- / hybride app niet gebruiken in gebouwen of in faciliteiten op een lager niveau.

Kort gezegd: denk aan de opties voor het maken van apps, zoals reizen. Alle vervoerswijzen dienen hetzelfde doel. Uiteindelijk brengt het je van punt A naar punt B. Je kunt een bromfiets (webapp), auto (hybride app) of Jet (native app) kopen.   

PS Native en Hybrid apps zijn de soorten apps die zijn gemaakt in App Press. 

sm