menu

Maatwerk webapplicatie laat maken voor bedrijven

Geschreven door: Dennis Adriaansen

Wil je een web applicatie laten maken? 

Dan doe je er goed aan op voorhand goed onderzoek te doen. Naarmate meer activiteiten overgaan naar digitaal, spelen webapplicaties ineens een cruciale rol in ons dagelijks leven. 

Webapplicaties van vandaag functioneren als link tussen je online diensten en je doelgroep via e-commercefuncties of vervullen interne doeleinden, waaronder analyserapportage, klantenbeheer en voorraadbeheer.

Of je nu een web applicatie laat maken door web developers in de buurt, of op zoek bent naar freelancers

Wat is een webapplicatie?

1. Standaardiseer het ontwikkelproces van uw webapplicatie
Zonder een gestandaardiseerd systeem om ontwikkelaars te begeleiden, kan het eindresultaat tijdrovender bouwen en inefficiënt onderhoud zijn. Daarom moet u een consistente, voorspelbare aanpak ontwikkelen die ontwikkelaars kunnen volgen, in lijn met uw algemene zakelijke doelen en prioriteiten. Deze methode biedt een reeks voordelen, waaronder:

 • Consistentie tussen eerdere en huidige ontwikkelaars en teams
 • Standaarden om de besluitvorming te begeleiden wanneer er tal van alternatieven zijn
 • Snellere ontwikkeling door hergebruik van eerder geïmplementeerde componenten
 • Grotere efficiëntie door dezelfde technologieën te gebruiken bij meerdere projecten

U kunt kiezen een gemeenschappelijke webontwikkelingsarchitectuur en programmeertaal om te gebruiken bij al uw projecten of om de meest geschikte set tools voor elk type toepassing te bepalen. Beide benaderingen bevorderen de consistentie en stellen nieuwe ontwikkelteams in staat om gemakkelijker te starten of ontwikkelaars om soepeler over te stappen van het ene team naar het andere.

2. Meer is niet per se beter
Met constant gebruik van mobiele apps, verwachten consumenten dezelfde schone eenvoud op het web. Om aan deze verwachtingen te voldoen, moet de ontwikkeling van webapplicaties essentiële functies combineren met eenvoud en gebruiksgemak. Moedig ontwikkelaars aan om uw gebruikersinterface (UI) te vereenvoudigen - dat wil zeggen, alles wat de gebruiker ziet en waarmee hij communiceert. 

Uw webtoepassingen moeten gebruikers een vertrouwd gevoel geven door middel van consistente kleuren, lettertypen, afbeeldingen en lay-outs. Deze aanpak kan bestaande gebruikers helpen om gemakkelijker over te stappen op nieuwe applicaties, omdat ze al een comfortniveau hebben ontwikkeld met bestaande applicaties.

Het algehele uiterlijk moet schoon, eenvoudig en rechtlijnig zijn in plaats van druk of rommelig. Dit betekent echter niet dat ze eenvoudig of saai moeten zijn. Ontwikkelaars kunnen nog steeds creatieve illustraties, afbeeldingen, grafische afbeeldingen en animaties gebruiken om uw boodschap met stijl over te brengen.

De volgende video onderzoekt enkele van deze ideeën:

Onthoud dat, hoewel een eenvoudig ontwerp belangrijk is, het slechte inhoud niet kan compenseren. Uw sollicitaties moeten ook informatief, onderhoudend en boeiend zijn met een focus op duidelijke voordelen. Gebruik taal die past bij uw doelgroep en geef prioriteit aan hoe uw producten of diensten waarde toevoegen en aan behoeften voldoen. 

3. Bruikbaarheid is de sleutel
Een sleutel tot een succesvolle webtoepassing is het bieden van een positieve gebruikerservaring (UX), dat is hoe de gebruiker zich voelt over de toepassing terwijl hij ermee bezig is. Dit concept kan omvatten hoe eenvoudig het is om te gebruiken (leerbaarheid), hoe snel gebruikers acties kunnen uitvoeren (efficiëntie), hoe gemakkelijk het is om te onthouden hoe het moet worden gebruikt (onthoudbaarheid) en hoe goed het de verwachte functionaliteit biedt (utiliteit).

Al vroeg in het ontwikkelingsproces van webapplicaties moeten ontwikkelaars met potentiële gebruikers praten om meer te weten te komen over hun perspectieven en doelen. Ontwikkelaars kunnen dit proces gedurende het hele project blijven gebruiken door prototypes te maken, gebruikers ermee te laten werken envragen feedback te, en die input vervolgens te gebruiken om zwakkere elementen te markeren, te corrigeren en te verbeteren.

Ontwikkelaars kunnen de volgende mogelijkheden en functies gebruiken die de bruikbaarheid bevorderen:

 • Links: u kunt verwijzingen naar andere pagina's opnemen waar meer gedetailleerde informatie beschikbaar is, maar zorg ervoor dat er maar één stap nodig is om daar te komen.
 • Deelbaarheidstel:gebruikers in staat om schermen van de applicatie te delen door de URL te kopiëren en deze via gemeenschappelijke communicatiekanalen te verzenden.
 • Doorzoekbaarheid: maak de toepassing gemakkelijk te scannen bij het zoeken naar inhoud, menu-items en instellingen. Voeg een zoekvak toe aan elke pagina.
 • Snelle levering: omdat webapplicaties gegevens nodig hebben om inhoud te tonen, moeten ze een loader gebruiken wanneer iemand de pagina voor het eerst bezoekt. Maar bij volgende bezoeken zouden gebruikers onmiddellijk de informatie in de cache moeten zien. Ontwikkelaars kunnen bibliotheken gebruiken om gegevens op te slaan wanneer gebruikers van de ene pagina naar de andere gaan.
 • Navigatie: Elke webapplicatie moet soepel en snel navigeren. Optimaliseer applicatie-elementen om snelle toegang tot alle secties te bevorderen.

4. Maak van beveiliging een topprioriteit
Als ontwikkelaars onder druk staan ​​om zo snel mogelijk webtoepassingsoplossingen te leveren, kunnen ze de beveiliging opofferen. In een poging om het proces snel te doorlopen, kunnen ze bezuinigen op de juiste beveiligingspraktijken, wat kan leiden tot grote problemen en kosten als de toepassing wordt geschonden.

Hoewel je wilt dat ontwikkelaars efficiënt en snel werken, moet het eindproduct veilig zijn. U kunt de volgende stappen ondernemen om applicatiebeveiliging een prioriteit te houden:

 • Bied doorlopende beveiligingstraining aan interne ontwikkelaars.
 • Stel een beloningssysteem in om eersteklas applicatiebeveiligingsfuncties te stimuleren.
 • Zorg ervoor dat nieuwe ontwikkelaars volledige briefings ontvangen over de applicaties die ze overnemen.
 • Besteed uit aan een ervaren ontwikkelingsbedrijf met een bewezen staat van dienst op het gebied van beveiliging.

5. Toekomstbestendig
Idealiter voldoen uw webapplicaties aan zowel huidige als toekomstige behoeften, maar niemand weet precies welke trends er komen, wat toekomstige applicaties zullen moeten doen, welke nieuwe standaarden en vereisten zullen ontstaan, of hoeveel gebruikers zullen over vijf jaar actief zijn op de applicatie. Moedig ontwikkelaars aan om de volgende stappen te nemen om webapplicaties toekomstbestendig te maken:

Scheid in lagen

Kies een ontwikkelarchitectuur die applicaties in lagen scheidt, zodat u elke laag afzonderlijk kunt onderhouden of verbeteren. Met deze aanpak kunt u naar behoefte één laag tegelijk bijwerken zonder de hele toepassing te wijzigen.

Bouwen voor groei

Kijk verder dan uw aanvankelijke minimumvereisten en bouw uw applicaties om een ​​groter volume aan te kunnen, voor het geval u meer gebruikers heeft dan verwacht. Een enkele server kan toekomstige behoeften mogelijk niet aan, dus ontwerp applicaties om op een cluster van servers te werken.

Integratie mogelijk maken

Bouw applicaties die in staat zijn om andere soorten applicaties te integreren en er goed mee samen te werken. Deze actie geeft u de mogelijkheid om een ​​combinatie van op abonnementen gebaseerde, interne en cloudgebaseerde toepassingen te gebruiken.

Ontwikkeling van webapplicaties speelt een cruciale rol in het bedrijfsleven

Als u strategische stappen onderneemt om uw webapplicaties te standaardiseren, vereenvoudigen en toekomstbestendig te maken, zullen ze zowel vandaag als in de toekomst succesvol zijn voor uw bedrijf.

Geschreven door: Dennis Adriaansen

Dennis is de bedenker en tevens bouwer van workwithupper.nl. Lees verder

Heb je vragen?

Twijfel niet om ons te contacteren. We helpen je graag verder.